Ναύπακτος, 14/03/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, φαίνεται ότι κάποιοι επιτήδειοι δεν έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό να δείξουν το χειρότερο πρόσωπό τους. Αναφέρομαι στα περιστατικά αισχροκέρδειας που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Μετά από ενημέρωση που έχω από μέλη μας αλλά και καταναλωτές, είδη που είναι αναγκαία για την ατομική μας υγιεινή και προστασία όπως αντισηπτικά, μάσκες, κλπ και τα οποία αρχίζουν και εμφανίζουν έλλειψη στην αγορά, πωλούνται σε υπέρογκες τιμές, κάτι που θεωρώ ανεπίτρεπτο και απόλυτα καταδικαστέο. Για παράδειγμα, τα 800 ml αντισηπτικού έφτασαν να κοστίζουν 28 ευρώ!!! Ακόμα και απλές μάσκες που κόστιζαν 1,40 ευρώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πωλούνται 6 και 7 ευρώ. Ανάλογες πρακτικές είχαν ζήσει οι παλαιότερες γενιές μόνο σε περίοδο πολέμου, τότε που οι μαυραγορίτες πλούτιζαν σε βάρος του απλού κόσμου. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρξουν ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα του 2020.Πρέπει να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι και να παταχθούν άμεσα τέτοιες πρακτικές. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική.
Παράλληλα, απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους μου που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά. Η δράση αυτών των επιτήδειων, δεν αποτελεί μόνο κοινωνική πρόκληση. Ταυτόχρονα αμαυρώνει άδικα ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου.
Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε και το κοινωνικό σύνολο και το όνομά μας. Ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες που είναι καθοριστικές για την προστασία της δημόσιας υγείας και που κρίνεται η αντοχή ενός ολόκληρου μηχανισμού.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΔ

Δαβανέλλος Θέμης