Σήμερα την 1/3/2017 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας &Δωρίδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα ‘’το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το οποίο το ΕΦΚΑ Ναυπάκτου μετατρέπεται σε Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγεται στη Διεύθυνση Ά Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι) ‘’.
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα το οποίο προωθείται για έγκριση και ψήφιση, το ΕΦΚΑ Ναυπάκτου υποβαθμίζεται από Διεύθυνση σε Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης υπαγόμενο στην Τοπική Διεύθυνση Μεσολογγίου.
Σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ που έχει σαν στόχο την αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και μείωση του κόστους λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω στοιχεία που κατά τη γνώμη μας δεν ελήφθησαν υπόψη:
1) Η Ναύπακτος έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό εργοδοτών και ασφαλισμένων από το Μεσολόγγι, λόγος για τον οποίο, με τη σύσταση του ΕΦΚΑ μετονομάστηκε σε ΄Β Υποκατάστημα Μισθωτών Αιτωλοακαρνανίας ενώ το Μεσολόγγι είναι το ΄Γ Υποκατάστημα.
2) Η Ναύπακτος έχει μεγαλύτερη ασφαλιστική γεωγραφική περιοχή και εξυπηρετεί τμήμα του Δήμου Δωρίδας (πρώην Δήμο Ευπαλίου) που περιλαμβάνει πολλές βιομηχανικές, βιοτεχνικές και τουριστικές επιχειρήσεις.
3) Η ασφαλιστική περιοχή της Ναυπακτίας έχει το δυσκολότερο οδικό δίκτυο του Νομού με ορεινά χωριά και η πρόσβαση στα αστικά κέντρα μακρύτερα από τη Ναύπακτο καθιστά δυσκολότερη τη μετακίνησή τους.
4) Οι Δήμοι Ναυπακτίας και Δωρίδας απαρτίζουν μια ζώνη τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης και ουσιαστικά αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του τουρισμού της Αιτωλοακαρνανίας σε ορεινό και παράλιο τουρισμό.
5) Το ΕΦΚΑ Ναυπάκτου διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο το οποίο είναι προς διαμόρφωση από την Τεχνική του Υπηρεσία.
6) Οι ασφαλισμένοι εργοδότες, πρώην ΙΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες ΟΑΕΕ, αγρότες ,ΟΓΑ, ανεξάρτητοι απασχολούμενοι ΕΤΑΑ, στην περιοχή του Δήμου Δωρίδας (πρώην Δήμου Ευπαλίου) μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται και φορολογικά και ασφαλιστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας ενώ με το νέο οργανόγραμμα θα εξυπηρετούνται από τον ΕΦΚΑ Άμφισσας η οποία βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.
Για όλα τα προαναφερθέντα, διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή υποβάθμιση των Δημόσιων υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας, τη μη εξυπηρέτηση και ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και επαγγελματιών του Δήμου μας.
Ζητάμε ομόφωνα από την πολιτεία την παραμονή του ΕΦΚΑ στην Ναύπακτο και τη λειτουργία του ως Διεύθυνση και όχι ως Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο παραπάνω αίτημά μας ζητάμε τη συμπαράσταση και στήριξη των Βουλευτών των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, καθώς επίσης τη συμπαράσταση και στήριξη με λήψη απόφασης των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμου Ναυπακτίας, Δήμου Δωρίδας, του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και του Δ.Σ του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Τέλος ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας να αποφασίσει την άμεση σύσταση Επιτροπής αγώνα ,με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, η οποία να εξουσιοδοτηθεί να μεταφέρει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας προς την Κυβέρνηση και να συντονίσει τις προσπάθειες μας για τη επίλυση του παραπάνω προβλήματος.
Το παρών ψήφισμα εξουσιοδοτείται, να προωθήσει και να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας, Δαβανέλλος Θέμης και υπογράφεται από:
Kωσταντόπουλο Δημήτρη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας
Εκπρόσωπο του Δήμου Ναυπακτίας
Εκπρόσωπο του Δήμου Δωρίδας
Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων
Ναυπακτίας & Δωρίδας
Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας
Σύλλογο Μηχανικών Ναυπακτίας
Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας
Δημοτική Παράταξη ‘’Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας’’
Δημοτική Παράταξη ‘’Αλλάζουμε μαζί τη Ναυπακτία’’
Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Τσουκαλά Κωσταντίνο.
Εκπρόσωπο Τ.Ε Νέας Δημοκρατίας
Εκπρόσωπο Τ.Ε ΠΑΣΟΚ
Εκπρόσωπο Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ