Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Σύμβουλοι, θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή του αιτήματος μας για συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η συνεργασία Δήμου και Ομοσπονδίας, ως δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των επαγγελματιών, σε κάθε Δήμο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και άριστη.
Όσον αφορά την περιοχή ευθύνης της Ομοσπονδίας μας προσπαθούμε πάντα να αναδεικνύουμε προβλήματα και να διεκδικούμε λύσεις με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών.
Πολλές φόρες έχουμε παρεξηγηθεί από πολλούς ότι λειτουργούμε ως ουρά της Αντιπολίτευσης η από άλλους έχουμε χαρακτηριστεί γραφικοί γιατί οι διαμαρτυρίες μας κάθε φορά πέφτουν στο κενό από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Εμείς σε καμία περίπτωση δεν αισθανόμαστε κάτι τέτοιο και έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να διεκδικούμε και να είμαστε στο πλάι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής όπου και όποτε μας ζητηθεί μακριά από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.
Έχουμε συζητήσει κατά καιρούς μεγάλα θέματα που μας αφορούσαν όπως –Το κυκλοφοριακό
-Το παραεμπόριο
-Την συμμετοχή μας για την βελτίωση λειτουργιάς των παζαριών
-Την συμμετοχή μας στην διοργάνωση της έκθεσης NOSTOS
-Την συνένωση των παραλιών και την δημιουργία πλωτής εξέδρας στο Λιμάνι
-Την παραμονή του ΙΚΑ στη Ναύπακτο,
Και βέβαια σε πολλά από αυτά είχαμε κάποια καλά αποτελέσματα.
Σήμερα λοιπόν με το ίδιο σκεπτικό ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα των απευθείας αναθέσεων του Δήμου ,γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα που λειτουργεί σε βάρος των επαγγελματιών και διαιωνίζεται σε κάθε Δημοτική Αρχή.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή
Απόσπασμα πρακτικού Δ.Σ Ομοσπονδίας την 28/5/2015 παρουσία του κ. Δήμαρχου και του κ. Αντιδημάρχου κ. Σύψα για διάφορα προβλήματα που έθεσε η Ομοσπονδία. Ένα από τα θέματα ήταν και οι αναθέσεις.
Αναφέρθηκαν πάλι συγκεκριμένα παραδείγματα, ο κ. Δήμαρχος σφοδρά αντίθετος στο υπάρχον καθεστώς υποσχέθηκε αλλαγή και μας ζήτησε να τον κρίνουμε στο τέλος της πενταετίας, μας ανέφερε μάλιστα για παράδειγμα ότι με τον Σύλλογο Μηχανικών συμφώνησαν οι αναθέσεις να γίνονται με κλήρωση μεταξύ των μελών. Τόνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προτιμούνται οι ντόπιοι επαγγελματίες, αφού και ο ίδιος σαν επαγγελματίας καταλαβαίνει το πρόβλημα καλύτερα από τον καθένα.
Ο κ. Σύψας πρότεινε να προχωρήσει και να τεθεί σε εφαρμογή το Μητρώο Προμηθευτών για όλες τις ειδικότητες αφού ο στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι ξεκάθαρος στοχεύοντας στην ενίσχυση των ντόπιων επαγγελματιών και της τοπικής οικονομίας.
Καταθέσαμε Μητρώο Προμηθευτών Εμπειροτεχνών Εργοληπτών Τεχνικών Έργων, καταθέσαμε Μητρώο Συνεργείων, κανείς όμως δεν έδωσε σημασία αλλά συνεχίζεται η ίδια τακτική με συγκεκριμένους επαγγελματίες ανά κλάδο.
Αναφέρθηκε από Αντιδημάρχους στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Δήμου 2-3 συνεργεία και 2-3 ηλεκτρολόγοι και ίσως δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα δύο Σωματεία έχουν πάνω από 40 μέλη το καθένα και επιπλέον αμφισβητήθηκε και η τεχνική επάρκεια και ικανότητα των ντόπιων ηλεκτρολόγων και γι ΄ αυτό καταφεύγουμε σε ξένους.
Γίνονται αναθέσεις του ύψους των 100-200-300 ευρώ, για εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων σε τοπικά διαμερίσματα και δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι έστω και αυτά τα μικροποσά θα έπρεπε να δίνονται στις αντίστοιχες τοπικές επιχειρήσεις στα τοπικά διαμερίσματα και όχι στους ίδιους και στους ίδιους στη Ναύπακτο.
Δεν φτάνει όμως αυτή η ανισότητα μεταξύ των Ναυπάκτιων επαγγελματιών, έχουμε κι εξαγωγή απευθείας αναθέσεων σε επαγγελματίες εκτός Δήμου Ναυπακτίας, λες και υπάρχει υποχρέωση , γιατί και εκείνοι οι Δήμοι κάνουν αναθέσεις σε δικούς μας επαγγελματίες.
Για παράδειγμα απευθείας αναθέσεων:
Aθήνα : τσιμεντένια παγκάκια , ηλεκτρολόγοι, ασφάλειες
Πάτρα: σπόροι και πράσινο, secyrity, λάμπες φωτισμού, μουσική κάλυψη εκδηλώσεων 500 €
Χαλκίδα: υπηρεσίες καθαρισμού χώρων
Αίγιο: Μουσική κάλυψη εκδηλώσεων 500 €
Ιωάννινα: Χαλιά, μοκέτες
Μεσολόγγι: Wi fi
Bόλος….κλπ κλπ
Με λίγα λόγια γίνονται 50-60 αναθέσεις το μήνα, κανείς δεν μίλησε για νομιμότητα, ή για την αναγκαιότητα κάποιων από αυτές, σίγουρα όμως δεν είναι ηθικό. Και βεβαίως η ευθύνη βαρύνει και την Αντιπολίτευση η οποία κατά την γνώμη μου θα έπρεπε σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να ελέγχει και να κρίνει όλες τις αναθέσεις του μήνα, δεν γνωρίζω γιατί δεν το κάνει, θα ήθελα μία απάντηση.
Τέλος κάνω έκκληση προς τον κύριο Δήμαρχο και προς ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλογιστούν την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας , με τόσες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, με 100 και επιπλέον καταστήματα κλειστά μόνο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης , και την ανεργία των συμπολιτών μας να έχει εκτιναχθεί στους 3250 εγγεγραμμένους άνεργους στα Μητρώα του ΟΑΕΔ Ναυπάκτου.
Πάρτε λοιπόν μία απόφαση αλλά προπάντων εφαρμόστε την και όχι απλά να γραφτεί στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου όπως έγινε τον Ιούνιο με την απόφαση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης που ακόμα υποφέρουμε και μας δυσφημίζουν οι επισκέπτες μας.
Κλείνοντας είμαστε στη διάθεση σας ζητώντας την άμεση συνεργασία του Δήμου με την Ομοσπονδία, τους Συλλόγους, και τα Σωματεία της ώστε να σταματήσει άμεσα αυτή η κακή κατά την γνώμη μας συμπεριφορά του Δήμου απέναντι στους επαγγελματίες , έμπορους και βιοτέχνες.