Το να χάσεις τη δουλειά σου στις μέρες μας είναι κάτι συνηθισμένο. Το να βρεις νέα εργασία όμως είναι πολύ δύσκολο, καθώς η ζήτηση σε σχέση με την προσφορά στην αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερη. Η αναζήτηση για εξεύρεση μιας θέσης εργασίας είναι δύσκολη με έντονα συναισθήματα ανησυχίας και φόβου για το αύριο.
Το ξεκίνημα μιας επιχείρησης πολλές φορές αποτελεί για κάποιον μια λύση ανάγκης, μια επαγγελματική διέξοδο. Ωστόσο πόσο εύκολο ή εφικτό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο; Από τη σύλληψη της επιχειρηματικής ιδέας μέχρι την υλοποίησή της χρειάζονται πολλά. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η χρηματοδότηση.
Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, όμως η πρόσβαση σε αυτά πλέον είναι δύσκολη, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τραπεζικό δανεισμό. Η υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μπορεί να είναι μια λύση. Πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτό. Αυτό άλλωστε που προωθείται πολύ με τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενίσχυση ανέργων για το ξεκίνημα νέων επιχειρήσεων.
Και να ευοδώσει κάτι τέτοιο, μπορεί μια επιχείρηση να σταθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον; Το στήσιμο και η λειτουργία μιας επιχείρησης συνεπάγεται υποχρεώσεις στις οποίες κάποιος να μην μπορεί να ανταποκριθεί και η λύση αυτή ως λύση ανάγκης να γίνει θηλιά και να έχει χειρότερες συνέπειες από την ανεργία αυτή κάθε αυτή.
Η εποχή απαιτεί προσοχή , μελετημένες κινήσεις ,έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες. Η εποχή απαιτεί ενημέρωση , πληροφόρηση για τα νέα δεδομένα. Οι επιχειρήσεις που καλύπτουν ανάγκες που δημιουργεί η νέα τάξη πραγμάτων μπορούν να επιβιώσουν, να είναι κερδοφόρες και να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Οικονομολόγος – φοροτεχνικός , μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας