Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας για άλλη μία χρονιά νομίζουμε ότι στάθηκε επάξια στις επάλξεις του αγώνα για διεκδικήσεις που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν και μάλιστα εν μέσω μιας εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα και τις επιχειρήσεις τα τελευταία εφτά χρόνια.
Η κατακόρυφη πτώση του τζίρου, η ανασφάλεια ,τα λουκέτα και η ανεργία έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά.
Τα προβλήματα τα βιώνουμε καθημερινά:
-250.000 λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συνέπεια 750.000 χαμένες θέσεις εργασίας.
-Τελευταία μελέτη του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πτώση του τζίρου κατά 6,8 % στο οργανωμένο λιανικό εμπόριο τροφίμων, με παράλληλη αύξηση του τζίρου των πολυκαταστημάτων και ειδικά του Lidl + 15%, ενώ παράλληλα άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1 % των μικρών επιχειρήσεων.
-Ασφαλιστικό σύστημα υπό κατάρρευση με χρέος των ασφαλιστικών ταμείων περίπου 30 δις ευρώ και με φανερή την αδυναμία καταβολής ασφαλίστρων στον ΟΑΕΕ καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επαγγελματιών οι οποίες ανέρχονται σε 8.000.000 ευρώ. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε πάντα την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για κεφαλαιοποίηση των παλιών οφειλών και δυνατότητα πληρωμής όποτε και όσο μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος και στο τέλος του εργασιακού-ασφαλιστικού βίου απόδοση της ανάλογης σύνταξης.
-Ιδιωτικό χρέος που ξεπέρασε το Δημόσιο και αγγίζει τα 430 δις.
-Ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 220 δις.
-Φορολογικό σύστημα ,ο φόβος και ο τρόμος του επαγγελματία με μη ύπαρξη σταθερού φορολογικού συστήματος και υψηλότατους και δυσβάστακτους συντελεστές εισοδήματος και μια φημολογούμενη ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα έχει επιπλέον καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία αφού θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της φοροδιαφυγής, λουκέτα και επομένως μείωση των δημόσιων εσόδων και στην επιβολή νέων , εισπρακτικού χαρακτήρα και άνευ αντικρίσματος μέτρων, αφού εφαρμοζόμενα εδώ και χρόνια οι επαγγελματίες και οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια.
-Ανεργία σε πρωτοφανή ποσοστά περίπου 30%( μόνο στον ΟΑΕΔ Ναυπάκτου ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ξεπέρασε τις 4000)
Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο δεν νομίζουμε ότι φταίει η μικρομεσαία επιχείρηση την οποία προσπαθούν να αφανίσουν ή ο επαγγελματίας που κάθε μέρα παλεύει εγκαταλειμμένος σε βαθιά νερά. Μάλλον φταίει η κακή διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια βασισμένη σε λάθος μοντέλο ανάπτυξης που σίγουρα πρέπει να επανεξεταστεί σε ένα σπάταλο κράτος που πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί.
Όλη η κοινωνία απογοητευμένη με σπασμένα τα φτερά περιμένει πλέον όχι από την κεντρική Διοίκηση αλλά από όλους εμάς και τα πρωτοβάθμια Σωματεία να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να κάνουμε κάτι για όλα αυτά, γι αυτό και σε τοπικό επίπεδο η κοινωνία και οι φορείς παρακολουθούν τις δράσεις μας, τις απόψεις μας, τις παρεμβάσεις μας και τον αγώνα των Σωματείων μας.
Μια οργανωμένη κοινωνία επαγγελματιών τουλάχιστον για να λειτουργεί καλά πρέπει να στηρίζεται σε ένα σύνολο αρχών. Η θεμελιοδέστερη αρχή είναι αυτή που ορίζει την ενεργό συμμετοχή όλων μας στα κοινά, όχι σαν δικαίωμα αλλά σαν υποχρέωση. Το κοινωνικό συμφέρον είναι μια συνισταμένη με συνιστώσες την επιμέρους προσφορά των επαγγελματιών. Αν ο κάθε επαγγελματίας δεν μεριμνά για το σύνολο και αρνείται την προσφορά του τότε η συνισταμένη της κοινωνικής προόδου εξασθενεί και αποδυναμώνεται. Είναι πιο πρακτικό να αναζητούμε λύσεις στα προβλήματα παρά να τα δείχνουμε με το δάχτυλο. Είναι πλέον η κατάλληλη χρονική στιγμή για να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια όλων των επαγγελματιών.
Χρειαζόμαστε τη στήριξη και του τελευταίου επαγγελματία και σίγουρα δεν περισσεύει κανένας. Ο επαγγελματικός κόσμος πρέπει να συσπειρωθεί και να οργανωθεί και είναι πλέον ορατό και αναγκαίο περισσότερο από κάθε φορά. Τα σωματεία μας πρέπει να μείνουν ζωντανά και ενεργά συνεχίζοντας τον αγώνα τους συσπειρώνοντας και εγγράφοντας στο σωματείο τους κάθε νέο συνάδελφο.
Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε τον εξαιρετικά σημαντικό λόγο που πρέπει να διατελέσουν όπου θα πρέπει να επιδιώξουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για το πλησίασμα των πληττόμενων και απογοητευμένων μελών τους, την επανάκτηση(όπου αυτό απαιτείται) της εμπιστοσύνης, και ως συνδετικός κρίκος των επαγγελματιών με την Ομοσπονδία και την ΓΣΕΒΕΕ να συμβάλουν στην ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος.
ΤΟ 2017 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΤΟΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ,ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ
Η περσινή χρονιά ήταν χρονιά με έντονη παρουσία και διεκδικήσεις λύσεων στα προβλήματα μας για να κερδίσουμε αυτό που μας ανήκει απ το Δήμο, την Περιφέρεια και το Κράτος. Σε τοπικό επίπεδο οι δράσεις της Ομοσπονδίας τον τελευταίο χρόνο είναι πάρα πολλές με έντονες παρεμβάσεις μας, είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ,είτε σε συναντήσεις μας με τον Δήμαρχο και τις Τοπικές Παρατάξεις, σε εκπροσώπους Κομμάτων, Βουλευτές και Αστυνομία. Καταφέραμε άλλοτε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που μας απασχόλησαν και άλλοτε να αναγκαστούν να επανασχεδιάσουν και να επαναπρογραμματίσουν νέες λύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των επαγγελματιών.
Σταχυολογώντας μερικές από τις δράσεις μας πρέπει να σταθούμε στις παρακάτω:
-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ ΑΛΚΥΟΝΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
-ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
-ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΔΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ
-ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ
-ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ PARKING ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ NOSTOS EXPO 2016
-ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟΥ ΣΤΟ ΓΡΙΜΠΟΒΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΨΑΝΗΣ-ΓΡΙΜΠΟΒΟΥ
-ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ
-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ
-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
-ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.
-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
-ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΦΛΟΙΣΒΟ
-ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΦΚΑ ΑΠΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
-ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΥΡΕΩΝ ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ
-ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΓΙΑ POS, ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ, ΚΛΠ.
-ΤΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΥΟ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ, ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΕΛΗ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΑ ΘΩΜΑ.
-ΤΟ 2016 ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ.
-ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝ.ΣΕΠ (ΠΡΟΒΑΛΛΩ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ) ΝΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2017 ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ.
-ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (MARKET IN) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ PARKING ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ MY MARKET. ΕΝΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣ LIDL ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ.
-ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΑΕΚ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΚ ΑΛΦΑ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΛΑΕΚ ΜΕ 18 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2016 2118 ΕΥΡΩ
ΤΟ 2016 ΠΑΡΑΚΟΥΛΗΘΗΣΑΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΛΑΕΚ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 35 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2017 ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3360 ΕΥΡΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2017 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 18 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ 1700 ΕΥΡΩ.
Συνάδελφοι , όλα τα παραπάνω αποτελούν σίγουρα, κάποιες από τις κυριότερες δραστηριότητες μας το 2016 για να μην κουράζουμε, ενώ όλες οι δράσεις μας είναι καταγεγραμμένες στο βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων καθώς και στο βιβλίο συνεδριάσεων του ΔΣ το οποίο συνεδρίασε ….. φορές το 2016 .
Οι δράσεις αυτές καταγράφονται άλλες θετικά και άλλες αρνητικά και σίγουρα κάποιοι θα μας καταλογίσουν και θα μας επιρρίψουν ευθύνες για πολλά πράγματα που δεν κάναμε ή δεν διεκδικήσαμε σωστά, είμαστε εδώ να ακούσουμε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική και παράλληλα να ακουστούν και να καταγραφούν προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να αναδείξουμε προβλήματα και να διεκδικήσουμε δυναμικά την λύση τους. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΔΣ για την άριστη συνεργασία μας καθώς επίσης και την βοήθεια και ανταπόκριση των προέδρων των σωματείων και επιπλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι συνάδελφοι με τα ίδια προβλήματα στην καθημερινότητα και δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές.