Ναύπακτος 19/07/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
στη Ναύπακτο.

ΤηνΤετάρτη18 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας στη Ναύπακτο, έπειτα από την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Ταξιάρχη Σούζα. Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια συνεδρίαση λαμβάνει χώρα εκτός της έδρας του Επιμελητηρίου, γεγονός που φανερώνει την προσπάθεια του για εξωστρέφεια και συνεργασία με όλα τα Μέλη του. Το θετικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του Επιμελητηρίου αλλά και το ενδιαφέρον των Μελών του για την επίλυση σημαντικών για τον τόπο θεμάτων, επιβεβαιώνεται από την καθολική συμμετοχή στη συνεδρίαση των Μελών της Διοίκησης που ανήκουν στο Τμήμα Εμπορίου καθώς και από την παρουσία Μελών της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους τομείς της ανάπτυξης και του εμπορίου και απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα το Επιμελητήριο. Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ναυπακτίας και Δωρίδας είχαν τη δυνατότητα να αναδείξουν και αρκετά τοπικά αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν το Δήμο Ναυπάκτου.
Έπειτα από μία αρκετά εποικοδομητική συζήτηση το Επιμελητήριο έθεσε σε ιεραρχία τα τέσσερα πρώτα θέματα που θα μπουν στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, τα οποία είναι τα εξής:

1. Κατάργηση των Ενδιάμεσων Εκπτώσεων.
2. Μείωση της προμήθειας από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω των μηχανημάτων POS, σε συμπόρευση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο για την προμήθεια των συναλλαγών μέσω POS.
3. Οργάνωση των Λαϊκών αγορών στα πρότυπα Ευρωπαϊκών χωρών, με ομοιόμορφους στεγασμένους πάγκους και η δημιουργία φορέων διαχείρισης (ανά Δήμο) από τους ίδιους τους παραγωγούς. Προτείνεται να επιτρέπονται σε αυτές μόνο παραγωγοί αγροτικών, κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών προϊόντων και όχι μεταπωλητές.
4. Προστασία των φυσικών καταστημάτων από τον αθέμιτο και πολλές φορές παράνομο ανταγωνισμό των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος θα μπορούσε να γίνει σύνδεση των ταμειακών μηχανών των ηλεκτρονικών καταστημάτων με το taxis και αυτόματη απόδοση του εισπραχθέντος ΦΠΑ καθημερινά από συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό καθώς και να αποδίδεται εισφορά 5% επί του τζίρου των ηλεκτρονικών πωλήσεων, υπέρ του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) για την ενίσχυση του ταμείου από τον χαμένο τζίρο των φυσικών καταστημάτων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ναυπάκτου έφεραν στο προσκήνιο τοπικά θέματα που τους απασχολούν και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή τους. Αυτά είναι τα εξής:

1. Η κατασκευή μαρίνας στην πιο ανεπτυγμένη Τουριστικά περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, στην Ναύπακτο.
2. Η αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων της «Γέφυρας» με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να προσελκύσει νέους επενδυτές στην περιοχή.
3. Η ανάγκη για τη δημιουργία του οδικού άξονα Αντίρριο – Ιτέα – Λαμία.

Ολοκληρώνοντας, τα Μέλη της Διοίκησης του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητήριου, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και καλής επικοινωνίας, δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων μέσα και από τη διεύρυνση του κύκλου συναντήσεών τους με τους αρμόδιους φορείς.