Ναύπακτος,24/4/2023 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΘΕΜΑ: Επιπτώσεις του πληθωρισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

   Το 2020, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,8%, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19 (η αντίστοιχη συρρίκνωση στην Ευρωζώνη ήταν 4,5%). Κατά το επόμενο έτος (2021), η οικονομία παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη (8,4%, έναντι 7,0% στην Ευρωζώνη), ενώ -σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών (Κρατικός Προϋπολογισμός 2023)- η μεταβολή του ΑΕΠ, κατά το τρέχον έτος (2022), εκτιμάται πως θα είναι 5,6%. Αυτή, όμως, η δυναμική ανάκαμψης επισκιάζεται από τα πρωτοφανή επίπεδα πληθωρισμού, η μέση τιμή του οποίου, κατά το τρέχον έτος (2022), αναμένεται να διαμορφωθεί σε 9,9%.
Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο των ανεπτυγμένων κρατών, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού προκαλούν τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά, που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξημένο κόστος ζωής, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, καθώς και νευρικότητα στις Κεντρικές Τράπεζες που, στην προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιμές, αυξάνουν τα επιτόκια, με κόστος το «ψαλίδισμα» της ανάπτυξης, την αύξηση (ή τη βραδύτερη μείωση) της ανεργίας και τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι να εξετάσει τις επιπτώσεις των πρόσφατων (2021-2022) πληθωριστικών πιέσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η μελέτη διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια. Στο Κεφάλαιο 1 εξετάζεται η ανατομία του τρέχοντος πληθωριστικού φαινομένου, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Στο Κεφάλαιο 2 εξετάζεται συνοπτικά η υφιστάμενη βιβλιογραφία σε σχέση με τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, με έμφαση στις επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο Κεφάλαιο 3 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που πραγματοποιήθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο τη διαπίστωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται οι στρατηγικές αντιμετώπισης του πληθωρισμού που υιοθέτησαν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα και η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, στο κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και διατυπώνονται κάποιες προτάσεις ως προς τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής.

Διαβάστε την έρευνα εδώ: https://imegsevee.gr/wp-content/uploads/2023/04/ioannidis_n33.pdf

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δαβανέλλος Θέμης                                Μπακατσιάς Βασίλειος